Łopatka w sosie własnym

Opublikowano: 18.08.2022 r.
Łopatka wieprzowa, cebula, marchewka i masło klarowane to sprawdzone składniki, które zamienią zwykły obiad w prawdziwą ucztę. Solidna porcja mięsa duszona z warzywami, tworzy aromatyczny sos własny, pełen smaku i głębi. Idealne danie dla miłośników domowej, tradycyjnej kuchni.
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1200 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Por - 200 g
- Masło klarowane - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Mięso dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Umieść w lodówce na 12 godzin.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki.
- Pora posiekaj drobniej.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż warzywa.
- Łopatkę umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Dookoła mięsa wyłóż warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
- Mięso natrzyj masłem klarowanym.
- Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 3-4 godziny.
- Mięso podziel na porcje.
- Podawaj z dodatkiem warzyw.
Komentarz dietetyka
Łopatka w sosie własnym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Łopatka jest mięsem dość kalorycznym i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Łopatka zawiera dużą ilość witamin z grupy B.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny