Łopatka pieczona w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r.
Łopatka wieprzowa, czosnek i olej rzepakowy - to kluczowe składniki, które sprawią, że ta łopatka pieczona w rękawie będzie soczysta i aromatyczna. Mięso, mocno natarte czosnkiem i skropione olejem rzepakowym, piecze się delikatnie, zachowując cały smak. Gotowy do pochłonięcia aromatyczny kąsek, idealny na niedzielny obiad!
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1500 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, estragon suszony
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj i osusz.
- W miseczce wymieszaj olej z dodatkiem przypraw (po 1 łyżeczce tymianku, estragonu, majeranku, soli i pieprzu oraz po pół łyżeczki papryki ostrej, oraz papryki słodkiej).
- Marynatą dokładnie natrzyj mięso. W mięsie zrób małe nacięcia i włóż w nie kawałki czosnku.
- Mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
- Następie mięso umieść w rękawie do pieczenia i szczelnie zwiąż z dwóch stron.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejsz do 180 st. C i mięso piecz jeszcze przez 90 minut.
- Mięso po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 10 minut.
- Po tym czasie gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Łopatka pieczona w rękawie propozycja na pyszny obiad. Łopatka jest mięsem dość tłustym, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny