Lody z mleka w proszku
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Mleko w proszku, śmietanka kremowa 36% i cukier wanilinowy to główne składniki w tym przepisie na lody z mleka w proszku. Połączenie ich daje niezwykle kremowy i bogaty w smaku deser. Te domowe lody są proste do przygotowania i nie wymagają specjalistycznego sprzętu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mleko w proszku - 200 g (2 szklanki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Cukier wanilinowy - 8 g
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (3/4 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondelek, pojemnik plastikowy do mrożenia
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko.
- Do mleka dodaj mleko w proszku, cukier waniliowy i cukier puder. Podgrzewaj do zmieszania składników.
- Mleko zagotuj i ostudź.
- W misce ubij kremową śmietankę na pianę.
- Dodawaj do niej małymi porcjami ostudzone mleko.
- Lody przelej do pojemnika do mrożenia i zamrażaj 5 h.
Komentarz dietetyka
Te lody zawierają dość sporo cukru, jednak spokojnie można zamienić go na dowolny słodzik, by całość była bardziej zdrowa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny