Lody z mleka skondensowanego
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Śmietanka kremowa 36% i mleko skondensowane to główne bohaterowie przepisu na domowe lody, które rzeczywiście dadzą Ci kremową i aksamitną konsystencję. Dodatkowo, mrożone truskawki dodają im intensywnego, owocowego smaku, a odrobina cukru pudru delikatnie dosładza całość. To idealne połączenie na letnie orzeźwienie.
Składniki dla 15 porcji:
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml (1 opakowanie)
- Truskawki mrożone - 500 g (2 szklanki)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- foremka keksówka, lodówka
Przepis krok po kroku
- Truskawki zmiksuj na gładkie puree za pomocą miksera.
- Następnie przetrzyj owoce przez sitko, dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj.
- Śmietankę wlej do miski, zmiksuj na gęstą pianę z odrobiną cukru pudru.
- Tak przygotowane lody przełóż do foremki i odstaw do zamrażalnika na 8 godzin.
Komentarz dietetyka
Domowe lody to zdecydowanie lepszy wybór niż wersje kupne. Do ich przygotowania możesz użyć dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk