Lody pistacjowe

Opublikowano: 05.07.2021 r.
Pistacje, śmietanka kremowa i ksylitol – oto kluczowe składniki na nasze lody pistacjowe! Świeżo zmielone pistacje nadają lodom orzechowego smaku, a śmietanka sprawia, że są one niesamowicie kremowe. Ksylitol, zdrowa alternatywa dla cukru, dodaje delikatnej słodyczy, nie obciążając jednocześnie sumienia. Idealne połączenie na domowy deser!
Składniki dla 8 porcji:
- Pistacje - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g (5 łyżek)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik zamykany, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Pistacje obieramy i blendujemy z pozostałymi składnikami.
- Chowamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Komentarz dietetyka
Lody domowe to dobra alternatywa dla tradycyjnych, sklepowych lodów w szczególności dla dzieci, osób z nadmierną masą ciała, czy cukrzycą.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk