Lody miętowe
Opublikowano: 30.06.2021 r.
Śmietanka kremowa, cukier puder i gorzka czekolada to trio, które sprawia, że lody miętowe stają się prawdziwą letnią rozkoszą. Połączenie kremowej konsystencji śmietanki z delikatną słodyczą cukru pudru i intensywnym smakiem gorzkiej czekolady tworzy jedyne w swoim rodzaju orzeźwienie.
Składniki dla 5 porcji:
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Cukier puder - 100 g
- Czekolada gorzka - 50 g
- Przyprawy - mięta świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, tarka, duża miska, miska, prostokątne naczynie
Przepis krok po kroku
- Duży pęczek mięty umyj i oderwij listki od łodyżek.
- Zblenduj mięte na jednolitą masę.
- Ubij śmietanką z dodatkiem cukru.
- Czekoladę zetrzyj na tarce.
- Do śmietanki dodaj mus miętowy i czekoladę i zmiksuj.
- Przełóż masę do pojemnika, w którym chcesz schładzać lody i wstaw je na 4-6 godzin do zamrażarki.
Komentarz dietetyka
Żeby uzyskać lody o niskim indeksie glikemicznym zamień cukier na słodzik.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny