Lody kokosowe

Opublikowano: 15.08.2025 r.
Mleczko kokosowe, wiórki kokosowe i erytrytol – te trzy składniki to klucz do pysznych, domowych lodów kokosowych. Mleczko kokosowe daje gładką, kremową konsystencję, a wiórki kokosowe dodają przyjemnego chrupania. Z kolei erytrytol to zdrowa alternatywa dla cukru, więc lodowe przyjemności możesz serwować sobie bez wyrzutów sumienia!
Składniki dla 4 porcji:
- Mleczko kokosowe - 500 ml
- Wiórki kokosowe - 50 g
- Erytrytol - 40 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, prostokątne naczynie
Przepis krok po kroku
- Schłodź mleczko kokosowe i po otwarciu zlej wodę z wierzchu mleczka. Możesz ją wykorzystać, np. do koktajlu.
- Gęstą, białą część mleczka ubij, z dodatkiem erytrytolu.
- Na koniec dodaj wiórki i zmiksuj.
- Przełóż masę do naczynia, w którym będziesz schładzać lody i wstaw je na 4-6 godzin do zamrażarki.
Komentarz dietetyka
Lody kokosowe są wegańskie oraz mają niski indeks glikemiczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny