Lody domowe z jajek
Opublikowano: 31.10.2021 r.
Mleko, żółtka jajek i śmietanka kremowa – to trio, które tworzy idealnie kremowe lody domowe. Do tego dochodzi szklanka cukru, która dodaje słodkiej nuty, sprawiając, że lody są po prostu przepyszne. To prosty przepis na klasyczne lody, które zrobisz bez specjalistycznych sprzętów prosto w swojej kuchni.
Składniki dla 6 porcji:
- Mleko 3,2% - 1000 ml
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Śmietanka kremowa 36% - 100 ml
- Przyprawy - laska wanilii
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Żółtka jaj ubij z cukrem.
- Mleko przelej do garnka i podgrzej, dodaj laski wanilii.
- Podgrzane mleko wlej do miski z utartymi żółtkami.
- Cały czas dokładnie mieszaj, aż masa nie zacznie gęstnieć. W momencie zgęstnienia masy odrazu ściągnij ją z ognia.
- Przełóż masę do miski, przykryj i wstaw do lodówki aby masa ostygła.
- Połącz śmietankę z ostygniętą masą.
- Przełóż do naczynia i włóż lody do zamrażarki.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz przygotować dietetyczną wersję lodów, postaw na domowy sorbet z Twoimi ulubionymi owocami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk