Lody cytrynowe

Opublikowano: 21.07.2025 r.
Śmietanka kremowa, maślanka i odrobina cukru to sekrety, dzięki którym te lody cytrynowe mają niesamowity smak. Mieszanka tych składników sprawia, że deser jest kremowy, a jednocześnie lekki. Dodaj pięć żółtek jajka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i bogaty, aksamitny smak. Idealny sposób na odrobinę letniego orzeźwienia!
Składniki dla 10 porcji:
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml (2 szklanki)
- Maślanka 1% - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 300 g (2,5 szklanki)
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Przyprawy - skórka z cytryny, sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, duża miska, rondelek, lodówka, pojemnik plastikowy do mrożenia
Przepis krok po kroku
- Połącz śmietankę, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny w rondelku gotować na małym ogniu przez 5 minut.
- Jajka wbij do miski i ubij je na jednolitą masę. Dodaj do nich odrobinę gorącej śmietankowej masy i wymieszaj.
- Jajka dodaj do rondelka z masą śmietanową i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut. Całość schłodź w lodówce przez 3 h.
- Do zimnej masy lodowej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Przenieś lody do pojemnika z pokrywką i zamrażaj przez 4 godziny.
Komentarz dietetyka
Ten deser, jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny