Lody arbuzowe

Opublikowano: 10.07.2025 r.
Arbuzy, miód i sok z cytryny – to trio, które sprawi, że twoje lody arbuzowe będą absolutnym hitem tegorocznego lata! Arbuz daje orzeźwienie, miód dodaje naturalnej słodyczy, a sok z cytryny nadaje całości lekko kwaśnego sznytu. Idealne połączenie na upalne dni, które zadowoli każdego łasucha.
Składniki dla 10 porcji:
- Arbuz - 1000 g
- Miód - 30 g (2 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 40 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik blendera, foremki do lodów, zamrażarka
Przepis krok po kroku
- Arbuza obierz, oczyścić z pestek i pokrój w drobną kostkę.
- Kawałki arbuza włóż do pojemnika blendera, dodaj do niego miód oraz sok z cytryny i zblenduj na jednolitą masę.
- Masę z arbuza przełóż do foremek na lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
- Gotowe lody podawaj jako deser.
Komentarz dietetyka
Lody arbuzowe to propozycja na orzeźwiający deser. Arbuz w większości składa się z wody i jest produktem niskokalorycznym. Stanowi on doskonały sposób na nawodnienie organizmu w sezonie letnim.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny