Locro
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Żeberka wieprzowe, boczek wędzony, ziemniaki i dynia to kluczowe składniki locro – tradycyjnej, sycącej zupy rodem z Ameryki Południowej. Dodajmy do tego pomidory w puszce i aromatyczną cebulę, a otrzymamy prawdziwe komfortowe danie, które rozgrzeje w chłodne dni. Tu mieszają się smaki i zapachy, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Składniki dla 8 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 500 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Dynia - 200 g
- Pomidory w puszce - 800 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Kukurydza (kolba) - 400 g
- Natka pietruszki - 10 g (mały pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść żeberka wieprzowe, wlej 2 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj do miękkości.
- Ugotowane żeberko wyjmij i mięso oddziel od kości.
- Dynię pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj 15 minut.
- Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.
- Pokrój w kostkę boczek.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj do zupy.
- Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut.
- Pokrój kolbę kukurydzy na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.
- Wlej pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut.
- Zupę podawaj w głębokim talerzu posypaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Locro to zupa zawierająca bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Jest doskonałym rozgrzewającym posiłkiem, możesz ją wzbogacić o dodatek korzennych przypraw. Zupa jest dość kaloryczna lecz możesz ją spożyć jako danie obiadowe.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny