Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Opublikowano: 26.05.2022 r.
Ziemniaki, mięso mielone wieprzowe i cebula to kluczowe składniki litewskich placków ziemniaczanych z mięsem. Te placki są wyjątkowe dzięki połączeniu tartych ziemniaków z soczystym mięsem i aromatyczną cebulą. Smażone na oleju rzepakowym, stają się złociste i chrupiące na zewnątrz, zachowując miękki i soczysty środek.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki późne - 1200 g (6 dużych sztuk)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g (12 płaskich łyżek stołowych)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Śmietana 18% - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce.
- Obierz cebulę i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj mięso mielone dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.
- Smaż przez 7-8 minut.
- Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem ziołowym i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nałóż porcję placków.
- Na wierzch masy wyłóż mięso mielone i dodaj jeszcze masy ziemniaczanej.
- Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
- Placki podawaj na talerzu z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Komentarz dietetyka
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Placki zawierają duża ilość węglowodanów złożonych. Podnoszą one powoli poziom glukozy we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny