Libańska zupa z soczewicy
Opublikowano: 14.03.2022 r.
Bulion warzywny, cebula, czosnek, imbir, czerwona soczewica i oliwa z oliwek to główne składniki libańskiej zupy z soczewicy. To smakowite danie łączy w sobie aromatyczne przyprawy i bogatą w białko czerwoną soczewicę, tworząc sycącą i rozgrzewającą potrawę, idealną na chłodne dni.
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Imbir korzeń - 15 g (3 plastry)
- Soczewica czerwona - 300 g (1,5 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - kminek mielony, kurkuma, chilli, kmin rzymski
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.
- Na dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i imbir i dodaj wszystkie przyprawy.
- Podsmażaj kilka minut, cały czas mieszając.
- Wsyp soczewicę, zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 20 minut, aż soczewica zmięknie.
- Dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Ze względu na obecność cebuli, czosnku, imbiru i ostrych przypraw u osób z refluksem lub zgagą może dojść do nasilenia objawów.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk