Letnie ciasto z truskawkami i mascarpone
Opublikowano: 26.07.2023 r.
Jajka, cukier puder, mascarpone, śmietanka kremowa i truskawki to składniki, które tworzą idealne letnie ciasto. Puszysty biszkopt, krem z mascarpone i śmietanki oraz soczyste truskawki pod warstwą galaretki truskawkowej sprawią, że pokochasz ten deser!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Cukier puder - 160 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Mąka ziemniaczana - 20 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Truskawki - 700 g
- Galaretka - 150 g (truskawkowa)
- Przyprawy - sól, sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszaj i przesiej przez sito dwa razy.
- Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodaj do nich stopniowo 60 gram cukru pudru ciągle ubijając masę.
- Do masy z białek dodaj żółtka i ubijaj jeszcze 4 minuty.
- Na koniec do masy z jajek dodaj mąki i delikatnie wymieszaj składniki.
- Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj je.
- Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut. Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone umieść w misce i ubij przy pomocy miksera na puszystą masę (najlepiej na dużych obrotach miksera).
- Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia i delikatnego stężenia.
- Biszkopt nasącz sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą, wyłóż krem mascarpone, ułóż pokrojone w kawałki truskawki i zalej tężejącą galaretką.
- Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarz dietetyka
Letnie ciasto z truskawkami i mascarpone to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazane dla osób chorujących na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny