Leszcz w occie

Opublikowano: 10.07.2025 r.
Ocet spirytusowy, leszcz filet i cebula – to główne bohaterzy tego przepisu. Leszcz w occie to prosty i smaczny sposób na rybę, której smaki idealnie komponują się z delikatnym octem, słodką nutą cukru i wyraźnym aromatem cebuli. Spróbuj stworzyć coś smacznego z tych łatwo dostępnych składników.
Składniki dla 4 porcji:
- Ocet spirytusowy - 195 ml
- Cukier - 50 g
- Cebula - 100 g
- Leszcz filet - 350 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Mąka pszenna typ 1850 - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Rybę oprósz solą i pieprzem i odstaw na 30 minut.
- Filety oprósz mąką i smaż na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania złotego koloru.
- Filety przełóż do czystego słoika.
- Do garnka wlej 8 szklanek wody, ocet, wrzuć cukier, dodaj szczyptę soli, 2 listki laurowe i 3 ziela angielskie. Gotuj przez 2 minuty.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do zalewy i gotuj 10 minut.
- Gorącą zalewą zalej rybę i zakręć słoik. Odstaw do przestudzenia, a następnie schowaj do lodówki.
- Ryba będzie gotowa do jedzenia po 24 godzinach.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo zdrowych kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie układu krwionośnego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny