Lemoniada różana
Opublikowano: 09.01.2022 r.
Cytryna, cukier i ekstrakt różany to główne składniki pysznej lemoniady różanej, która idealnie pasuje na ciepłe dni. Sok z cytryny dodaje napojowi orzeźwiającego kopa, cukier delikatnie go słodzi, a ekstrakt różany nadaje mu unikalnego, kwiatowego aromatu. Prosty, ale wyjątkowo smaczny sposób na odświeżenie!
Składniki dla 4 porcji:
- Cukier - 30 g (3 łyżki)
- Ekstrakt różany - 10 g (1 łyżka)
- Cytryna - 50 g (1 sztuka)
Liczba porcji: 4
Przepis krok po kroku
- Szklankę wody wlej do rondelka i podgrzej, dodaj cukier.
- Gotuj, aż do rozpuszczenia.
- Przelej słodką wodę do dzbanka, dodaj cytrynę pokrojoną w plastry i ekstrakt różany.
- Dolej wodę do końca dzbanka i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Jeśli nie zależy Ci na słodkim posmaku, możesz pominąć dodatek cukru.
~ Oliwia Gawron, dietetyk