Lemoniada cytrynowa

Opublikowano: 17.07.2025 r.
Cytryny, cukier i mięta – to sprawdzone trio do przygotowania orzeźwiającej lemoniady cytrynowej. Cytryny dodają niesamowitej świeżości, cukier delikatnej słodyczy, a mięta przyjemnej nuty orzeźwienia. Idealne połączenie, by w gorący dzień za jednym haustem poczuć smak lata.
Składniki dla 6 porcji:
- Cytryna - 320 g
- Cukier - 30 g (6 łyżeczek)
- Mięta - 10 g
- Lód - 30 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- dzbanek
Przepis krok po kroku
- Wyciskamy sok z wszystkich cytryn, a liście mięty dokładnie płuczemy.
- W dzbanku rozcieramy miętę z cukrem. Całość zalewamy ciepłą wodą (120 ml) i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do dzbanka wlewamy syrop cukrowy, wodę (1000 ml) oraz wsypujemy pokruszony lód.
- Lemoniadę dokładnie mieszamy.
Komentarz dietetyka
Lemoniada posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk