Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Opublikowano: 01.03.2022 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa, biała czekolada i konfitura wiśniowa – to kluczowe składniki lekkiego ciasta, które rozpływa się w ustach. Delikatny krem z mascarpone i śmietanką, słodycz białej czekolady oraz wyraziste wiśnie tworzą idealną harmonię smaków. Brzoskwinie dorzucają nutę orzeźwienia, a całość jest oparta na stabilnych biszkoptach bez cukru.
Składniki dla 12 porcji:
- Biszkopty - 150 g (bez dodatku cukru)
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Erytrytol - 100 g
- Konfitura wiśniowa - 300 g
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 200 g
- Czekolada biała - 100 g (bez dodatku cukru)
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ubij śmietankę z erytrytolem.
- Dodaj do śmietanki serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Zmiksuj do połączenia składników.
- Posiekaj czekoladę nożem i dodaj do masy.
- Połowę masy połącz z konfiturą wiśniową.
- Wyłóż masę z wiśniami na biszkopty.
- Resztę masy wyłóż na masie z wiśniami.
- Ciasto ozdób pokrojoną brzoskwinią.
- Ciasto schładzaj w lodówce minimum przez całą noc.
Komentarz dietetyka
Lekkie ciasto z mascarpone nie zawiera cukru. Jest więc mniej kaloryczne niż tradycyjne ciasta z dodatkiem cukru. Ma także niższy indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości