Lekka sałatka do grilla
Opublikowano: 02.04.2021 r.
Sałata masłowa, soczyste pomidory koktajlowe, chrupiący ogórek i kolorowa rzodkiewka - to tylko kilka składników lekkiej sałatki do grilla, która idealnie uzupełni twoje danie główne. Dodaj do niej posiekaną cebulę czerwoną, świeży koperek i skrop wszystko olejem lnianym oraz sokiem z cytryny, a uzyskasz pyszną, orzeźwiającą kompozycję.
Składniki dla 6 porcji:
- Sałata - 210 g (Główka sałaty masłowej)
- Rzodkiewka - 45 g (Trzy średnie sztuki)
- Ogórek - 90 g (Dwa ogórki gruntowe)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (Garść)
- Olej lniany - 24 ml (Dwie łyżki)
- Koperek - 10 g (Dwie łyżeczki posiekanego)
- Sok z cytryny - 6 ml (Łyżka)
- Cebula czerwona - 50 g (Średnia cebula)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj olej lniany z sokiem z cytryny, koperkiem, dużą szczyptą soli oraz pieprzu.
- Liście sałaty umyj, dokładnie osusz i porozrywaj na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski i dokładnie wymieszaj z olejem.
- Rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe umyj. Z rzodkiewek usuń końce i pokrój je w plasterki a pomidorki w ćwiartki. Przełóż do miski z sałatą.
- Ogórki obierz, usuń końce i pokrój w półplasterki. Dodaj do pozostałych składników.
- Cebulę obierz, usuń końce i pokrój w cienkie plasterki. Rozdziel krążki i dodaj do sałaty.
- Całą sałatę dokładnie wymieszaj.