Leipäjuusto
Opublikowano: 06.12.2021 r.
Mleko, podpuszczka i odrobina soli – to podstawowe składniki leipäjuusto, fińskiego sera, który znają wszyscy miłośnicy skandynawskiej kuchni. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i lekko gumowatą konsystencją. Leipäjuusto idealnie sprawdza się jako przekąska lub dodatek do różnych potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Składniki dla 8 porcji:
- Mleko 3,2% - 3000 ml (12 szklanek)
- Podpuszczka - 8 g
- Sól - 5 g
- Cukier - 35 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Mąka kukurydziana - 15 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej do temperatury około 40 stopni, dodaj cukier, sól i mąkę kukurydzianą oraz podpuszczkę i wymieszaj.
- Po około 40 minutach z mleka powinien wytworzyć się skrzep.
- Potnij go nożem i odstaw na 20 minut.
- Skrzep serowy umieść w chuście serowarskiej i pozwól serwatce ociec do naczynia.
- Ser przełóż do okrągłego naczynia ceramicznego.
- Nagrzej piekarnik do 240 stopni i piecz ser przez 30-40 minut, powinien zrobić się lekko brązowy.
- Ser należy upiec z obu stron, gdy zrobi się brązowy przełóż go na drugą stronę.
- Ser można podawać na ciepło.
Komentarz dietetyka
Leipäjuusto to tradycyjny ser zawierający dużo wapnia. Ser jest dobrym źródłem białka, niezbędnego do procesów regeneracyjnych naszego ciała. Podawany z konfiturą ser nie jest dobrym pomysłem dla osób chorujących na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny