Legumina

Opublikowano: 01.06.2022 r.
Kasza jaglana, miód, mleko i świeże owoce: maliny oraz borówki amerykańskie – oto główne składniki pysznej leguminy. Ta słodka przekąska łączy w sobie kremową konsystencję mleka z delikatną słodyczą miodu, a kasza jaglana dodaje jej pożywności. Dodatek świeżych owoców wprowadza przyjemną, orzeźwiającą nutę.
Składniki dla 2 porcji:
- Kasza jaglana - 200 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g
- Miód - 50 g
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Maliny - 200 g
- Borówka amerykańska - 200 g
- Masło - 50 g (ćwierć kostki)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść kaszę jaglaną, dodaj masło i wlej mleko.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
- Dodaj ksylitol i miód, wymieszaj.
- Kaszę przełóż do głębokiego talerza.
- Wystudź i podawaj z dodatkiem malin i borówek.
Komentarz dietetyka
Legumina to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Legumina jest niskokaloryczna i dość syta.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny