Legumina z kaszy manny
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Kasza manna, mleko, cukier i dżem porzeczkowy - to podstawowe składniki pysznej leguminy z kaszy manny. Z tego przepisu wyczarujesz deser, który przekona nawet największych przeciwników tej kaszy. Legumina jest kremowa, delikatna i ma wyjątkowy smak, który zawdzięcza, między innymi, doskonale dobranemu dżemowi porzeczkowemu.
Składniki dla 5 porcji:
- Kasza manna - 350 g
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Dżem porzeczkowy - 250 g
- Masło - 40 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miseczki
Przepis krok po kroku
- Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw na 10 minut.
- Masę przelej do garnka, dodaj cukier i wymieszaj.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż masa zgęstnieje.
- Dodaj masło i wymieszaj.
- Przełóż kaszę do miseczek i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
- Na wierzch kaszy wyłóż dwie łyżki dżemu.
Komentarz dietetyka
Legumina z kaszy manny to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Kaszka świetnie sprawdzi się jako posiłek po treningowy. Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny