Leczo z ziemniakami
Opublikowano: 01.05.2022 r.
Cukinia, papryka czerwona, ziemniaki późne, pomidor i kiełbasa podwawelska – to główne składniki pysznego lecza z ziemniakami. Ten prosty, a jednocześnie sycący przepis łączy w sobie mnóstwo świeżych warzyw i aromatyczną kiełbasę. Dla dodatkowego smaku dodajemy jeszcze cebulę, oliwę z oliwek oraz koncentrat pomidorowy.
Składniki dla 10 porcji:
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Cebula - 100 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Cukinia - 600 g
- Papryka czerwona - 480 g
- Pomidor - 850 g
- Papryka zielona - 240 g
- Kiełbasa podwawelska - 400 g
- Koncentrat pomidorowy - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, mielony czosnek, koper
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do garnka z cebulą.
- Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników.
- Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj.
- Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny