Leczo z ryżem
Opublikowano: 21.02.2022 r.
Papryki w trzech kolorach, soczysta kiełbasa podwawelska, cukinia i woreczek puszystego ryżu jaśminowego to podstawowe składniki lecza z ryżem. Wszystko to duszone razem z dużą cebulą i przecierem pomidorowym, tworzy aromatyczne, sycące danie idealne na obiad czy kolację.
Składniki dla 8 porcji:
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Papryka zielona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Kiełbasa podwawelska - 200 g (1 laska)
- Cukinia - 200 g (1 średnia sztuka)
- Ryż jaśminowy - 100 g (1 woreczek)
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej olej.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i przełóż do garnka. Podmsaż.
- Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę.
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Cebulę przełóż do garnka i lekko podsmaż z kiełbasą.
- Do kiełbasy i cebuli dodaj paprykę. Duś około 2 minuty.
- Do garnka dodaj ryż, wymieszaj wszystko i dodaj przecier pomidorowy.
- Gotuj 7-8 minut.
- Do lecza dodaj pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię.
- Duś kolejne 7 minut.
- Dopraw dużą szczyptą soli, pieprzu i szczyptą oregano.
Komentarz dietetyka
Leczo z ryżem to fajne i zdrowe danie, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki