Leczo z pieczarkami
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Papryka czerwona, zielona i żółta, kiełbasa śląska, soczyste pomidory, pieczarki oraz aromatyczny czosnek – to główne składniki lecza z pieczarkami. Dodajmy do tego cebulę, bulion warzywny i odrobinę oleju rzepakowego, a mamy przepis na prawdziwie kolorowe i smakowite danie. Pycha!
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 720 g (3 sztuki)
- Papryka zielona - 200 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 sztuka)
- Kiełbasa śląska - 500 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Pomidor - 720 g (4 sztuki)
- Pieczarki - 500 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bulion warzywny - 500 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kiełbasę pokrój w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kiełbasę i smaż.
- Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki.
- Warzywa i pieczarki dodaj do garnka. Wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia.
- Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Komentarz dietetyka
Codziennie w diecie powinno pojawić się minimum 400 g warzyw.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk