Leczo z parówkami
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Parówki, papryka czerwona, papryka żółta, cukinia i przecier pomidorowy z solą to kluczowe składniki tego przepisu na leczo. Ta mieszanka daje daniu niesamowitą paletę smaków i aromatów, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Parówki - 250 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Papryka żółta - 240 g
- Cukinia - 500 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Przecier pomidorowy z solą - 500 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem.
- Papryki pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.
- Włóż warzywa do garnka i smaż przez 5 minut.
- Parówki pokrój w plasterki. Dodaj do garnka.
- Wlej przecier. Dopraw słodką i ostrą papryką, odrobiną chilli.
- Całość gotuj przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Komentarz dietetyka
Codziennie w diecie powinno pojawić się minimum 400 g warzyw.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk