Leczo z papryką i cukinią
Opublikowano: 21.11.2021 r.
Papryka czerwona, cukinia, pomidory w puszce i cebula – to kluczowe składniki w tym prostym przepisie na leczo. Wyjątkowe połączenie warzyw tworzy pyszne i sycące danie, które doprawisz oliwą z oliwek. Idealne na obiad lub kolację, zwłaszcza gdy masz ochotę na coś warzywnego i aromatycznego.
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 240 g (2 papryki)
- Cukinia - 200 g (1 cukinia)
- Pieczarki - 250 g
- Pomidory w puszce - 800 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- pokrywka do patelni, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
- Pamiętaj, aby z papryk i cukinii usunąć gniazda nasienne.
- Na początek podsmaż cebulę na złoty kolor na oliwie z oliwek.
- Następnie wrzuć na patelnie wszystkie warzywa, podsmaż, a potem duś pod przykryciem około 15 minut tak, aby były miękkie.
- Do warzyw dodaj pomidory w puszce i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj składniki i dalej gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.
Komentarz dietetyka
Leczo warzywne to bogactwo witamin, składników odżywczych oraz błonnika pokarmowego. Jest zdrowym posiłkiem dla każdego.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk