Leczo z kurczakiem
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka, cukinia i passata pomidorowa – to kluczowe składniki, które współtworzą niepowtarzalny smak lecza z kurczakiem. W połączeniu z delikatnie podsmażoną cebulą na oleju rzepakowym i bulionem drobiowym, tworzą soczyste i aromatyczne danie, idealne na każdą porę roku.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 150 g
- Cukinia - 200 g
- Passata pomidorowa - 700 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Bulion drobiowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka oraz przyprawy. Całość smażymy dalej.
- Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość jeszcze przez kilka minut podsmażamy na małym ogniu.
- Na koniec dodajemy passatę pomidorową oraz bulion drobiowy. Opcjonalnie doprawiamy sos.
- Leczo gotujemy około 20 minut na mały ogniu lub do miękkości warzyw.
- Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Leczo ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk