Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką

Opublikowano: 24.07.2023 r.
Kiełbasa z kurczaka, papryka czerwona i żółta, soczysta cukinia i pieczarki – to właśnie one nadają wyjątkowy smak naszemu leczu. Do tego dorzucamy cebulę i pomidory w puszce, które sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste. Wszystko podsmażamy na oleju rzepakowym, tworząc przy tym prawdziwie domowe, sycące leczo!
Składniki dla 4 porcji:
- Kiełbasa z kurczaka - 250 g
- Cukinia - 400 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Papryka żółta - 150 g (1 maa sztuka)
- Pieczarki - 150 g
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kiełbasę pokrój w półplastry.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinie dokładnie wyszoruj i również pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć kiełbasę i podsmaż przez około 5 minut.
- Następnie do kiełbasy dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę.
- Do garnka dodaj pokrojone w kostkę warzywa, składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
- Następnie całość zalej pomidorami z puszki, wymieszaj i dusić pod przykryciem przez około 25 minut.
- Pod koniec gotowania leczo dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką.
- Gotowe leczo podawaj na ciepło. Przed podaniem możesz udekorować je posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Leczo z kiełbasą, pieczarkami i papryką to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa i grzyby wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny