Leczo z kiełbasą i cukinią

Opublikowano: 02.04.2021 r.
Kiełbasa z kurczaka, cukinia, papryka czerwona i zielona, a do tego pomidory w puszce – to zestaw, który tworzy super pyszne leczo! Aromatyczna kiełbasa, chrupiąca papryka i soczysta cukinia idealnie łączą się z kwaskowatymi pomidorami, tworząc danie pełne smaku, które sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
 - Olej rzepakowy - 30 ml
 - Kiełbasa z kurczaka - 250 g
 - Papryka zielona - 150 g (1 średnia sztuka)
 - Papryka czerwona - 300 g (2 średnie sztuki)
 - Cukinia - 750 g (3 małe sztuki)
 - Pomidory w puszce - 600 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, papryka ostra, czosnek
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, praska do czosnku
 
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
 - Kiełbasę pokrój w kostkę.
 - Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
 - Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
 - W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, podsmaż aż cebula będzie rumiana.
 - Do cebuli dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i smaż ciągle mieszając (około 5 minut).
 - Do garnka dodaj pokrojoną paprykę i smaż kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
 - Dodaj przyprawy (sól, paprykę wędzoną, paprykę ostrą i oregano) oraz pokrojoną cukinię. Smaż kolejne 5 minut.
 - Na koniec wlej pomidory z puszki i wymieszaj.
 - Całość duś przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
 - Gotowe leczo podawaj po przygotowaniu z pieczywem.