Leczo z kiełbasą
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Kiełbasa polska, boczek wędzony, papryka czerwona, cukinia, cebula i passata pomidorowa – to kluczowe składniki w leczu, które nadają mu pełnię smaku i aromatu. Wszystko to podsmażone na oleju rzepakowym i podlane odrobiną bulionu warzywnego tworzy sycące, rozgrzewające danie, idealne na chłodniejsze dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Kiełbasa polska - 400 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Papryka czerwona - 150 g
- Cukinia - 200 g
- Cebula - 100 g
- Passata pomidorowa - 700 g
- Bulion warzywny - 100 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w pół plastry.
- Cebulę także kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju w garnku na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę. Całość smażymy dalej, aż mięso się zarumieni.
- Do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
- Na koniec dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny i przyprawy.
- Leczo gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do miękkości warzyw.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk