Leczo z kabaczkiem
Opublikowano: 26.10.2021 r.
Kabaczek, papryka czerwona i soczyste pomidory to podstawa tego przepisu na leczo. Całość dopełnia aromatyczna cebula i kawałki kiełbasy podwawelskiej, tworząc pyszny, pełen smaku obiad. Dodatkowo, całość podsmażana jest na oleju rzepakowym, co daje wyjątkowy aromat i smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Papryka czerwona - 1000 g (4 duże sztuki)
- Pomidor - 1000 g (5 duże sztuki)
- Kabaczek - 800 g (4 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Kiełbasa podwawelska - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj ostrą i słodką paprykę.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i gotuj 5 minut.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, dodaj do garnka, wlej pół litra wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 10 minut.
- Kabaczka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
- Pokrój w talarki kiełbasę i umieść w garnku z resztą składników.
- Dopraw solą, pieprzem, duś jeszcze 5 minut.
- Gotowe leczo podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Leczo z kabaczkiem to doskonała potrawa z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Leczo jest syte i zawiera niewielką ilość kalorii. Leczo mogą spożywać osoby chore na cukrzycę ze względu na niski indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny