Leczo z dyni i cukinii
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Papryka czerwona, cukinia i dynia to główne składniki tego lekko słodkawego lecza. Wpadają też pomidory w puszce i przecier pomidorowy, które dodają trochę kwasowości i głębi smaku. Dorzucamy też trochę cebuli i czosnku, żeby całość nabrała aromatu. Eto, tyle trzeba, żeby stworzyć pyszne, warzywne danie!
Składniki dla 5 porcji:
- Papryka czerwona - 400 g (2 średnie sztuki)
- Cukinia - 300 g (1 średnia sztuka)
- Dynia - 400 g
- Pomidory w puszce - 800 g (2 puszki)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przecier pomidorowy z solą - 250 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, papryka wędzona, bazylia
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Dynię obierz ze skóry a cukinię dobrze umyj. Warzywa pokrój w kostkę o boku około 1 cm.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
- Następnie do garnka dodaj cukinię, dynię oraz paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż kilka minut.
- Do garnka dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut.
- Po tym czasie do garnka dodaj przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1 łyżeczkę bazylii, pół łyżeczki curry oraz sól i pieprz wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Gotowe leczo przełóż do misek i posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Leczo z dyni i cukinii to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania potraw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny