Leczo z cukinii na zimę
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Cukinia, papryka zielona i czerwona, cebula, oraz pomidory to główne składniki tego pysznego lecza z cukinii na zimę. Wyobraź sobie, że te warzywa łączą się w aromatycznym sosie, tworząc prawdziwą eksplozję smaków. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, wszystko pięknie się zespoi, a leczo będzie idealne do zawekowania na zimowe dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukinia - 3500 g (6 średnich sztuk)
- Papryka zielona - 600 g (3 duże sztuki)
- Papryka czerwona - 600 g (3 duże sztuki)
- Cebula - 1000 g (10 średnich sztuk)
- Pomidor - 3000 g (15 dużych sztuk)
- Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, sitko
Przepis krok po kroku
- Cukinię przetnij na pół, usuń z niej nasiona oraz obierz ze skóry. Miąższ cukinii pokroju w kostkę.
- Kostkę z cukinii przełóż do garnka, dodaj do niego łyżkę soli oraz 3 łyżki stołowe oleju. Cukinię podsmaż, aż wypuści soki i delikatnie zarumieni się.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Paprykę i cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju (3 łyżkach stołowych). Gdy warzywa zmiękną, dodaj je do garnka z cukinią.
- Pomidory umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do osobnego garnka. Pomidory gotuj przez 5 minut od zagotowania.
- Pomidory przetrzyj przez sito i dodaj je do garnka z cukinią.
- Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby leczo dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
- Słoiki pozostaw do ostygnięcia w wodzie.
- Wystudzone leczo przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Leczo z cukinii na zimę to doskonała propozycja na szybkie danie obiadowe, gdy nie masz czasu na gotowanie. Warzywa wykorzystane do przygotowania leczo stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny