Leczo z cukinii
Opublikowano: 08.04.2021 r.
Cukinia, soczyste papryki – czerwona i żółta – oraz smakowita kiełbasa polska to bohaterowie tego lecza. Do tego dorzucamy cebulkę i pomidory oraz dodajemy nutę koncentratu pomidorowego. Proste, ale genialne połączenie tworzy doskonałą harmonię smaków na talerzu. Wszystko duszone na oliwie z oliwek, co dodaje wyjątkowego aromatu.
Składniki dla 7 porcji:
- Cukinia - 900 g (3 duże sztuki)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Kiełbasa polska - 400 g (4 szt)
- Papryka czerwona - 480 g (2 średnie papryki)
- Papryka żółta - 240 g (1 średnia papryka)
- Pomidor - 850 g (5 średnich pomidorów)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 duże łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek, koper
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej olej wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do garnka z cebulą.
- Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.
- Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.