Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Cukinia, kiełbasa, kolorowe papryki i pieczarki – to absolutne gwiazdy tego lecza. Do tego dodaj jeszcze aromatyczną cebulę, koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce, żeby całość była soczysta i pełna smaku. Wszystko razem podsmażane i duszone na oleju rzepakowym tworzy pyszne i sycące danie, które zadowoli każdego głodomora.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 450 g (1 i 1/2 cukinii)
- Kiełbasa polska - 300 g
- Papryka zielona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 300 g (15 sztuk)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka krojonych pomidorów bez skórki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Kiełbasę pokrój w kostkę lub w krążki.
- Cukinię opłucz, obierz i wydrąż z niej nasiona. Pozostałą część pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
- Z papryk pozbądź się części niejadalnych. Resztę papryki pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub w piórka.
- Olej wlej do garnka i rozgrzej. Wrzuć kiełbasę i podsmażaj ok. 10 min, a potem dodaj cebulę. Poczekaj, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj pieczarki i dłuższą chwilę podsmażaj.
- Dodaj papryki i cukinię. Wymieszaj i duś pod przykryciem przed 20 min.
- Dodaj krojone pomidory w puszcze i koncentrat. Wymieszaj i duś 5 minut.
- Dodaj 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz nieco soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i duś ostatnie 5 minut.