Leczo z chorizo

Opublikowano: 30.01.2025 r.
Kiełbasa chorizo, papryka czerwona i cukinia to główne składniki tego pysznego dania. Dodatkowo smak podkręcają passata pomidorowa i bulion warzywny. Całość dopełniają aromatyczny czosnek i delikatna cebula dymka. Szybkie i proste leczo z chorizo, idealne na obiad lub kolację, pełne smaków i kolorów.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula dymka - 50 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Kiełbasa chorizo - 100 g (1 sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g (1/2 puszki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Passata pomidorowa - 250 g (1 szklanka)
- Papryka czerwona - 240 g
- Cukinia - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i krótko podsmaż.
- Dodaj obraną ze skóry i pokrojoną w talarki cukinię oraz paprykę pokrojoną w słupki.
- Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.
- Dodaj passatę i gotuj przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Leczo możesz podawać z ugotowaną kaszą lub pieczywem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk