Leczo z bakłażanem i cukinią

Opublikowano: 28.06.2025 r.
Pomidory w puszce, cukinia, bakłażan, papryka czerwona i żółta to kluczowe składniki, które nadają leczu niepowtarzalny smak i aromat. Do tego dochodzą pieczarki, cebula i czosnek, które dodają całości intensywności i głębi. Spraw, by w Twojej kuchni unosił się zapach tego warzywnego klasyka, doskonałego na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Pomidory w puszce - 800 g (2 puszki)
- Cukinia - 300 g (1 mała sztuka)
- Bakłażan - 250 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Pieczarki - 150 g
- Papryka żółta - 200 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę (produktów nie mieszaj).
- Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Bakłażana i cukinię umyj oraz pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim czosnek przez około minutę.
- Następnie dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut.
- Następnie dodaj papryki, cukinię, pieczarki oraz bakłażan. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, łyżeczkę papryki słodkiej oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz papryki ostrej.
- Składniki dokładnie wymieszaj i duś 5 minut.
- Po tym czasie leczo przelej do miseczek i podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Leczo z bakłażanem i cukinią to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Zarówno cukinia, jak i bakłażan stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny