Leczo wegetariańskie
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Cebula, papryczka chili, czerwona papryka, cukinia i bakłażan to główne składniki, które nadadzą Twojemu leczu wyjątkowy smak i kolor. Dodaj jeszcze pieczarki, passaty pomidorowej sporo, trochę bulionu warzywnego i oleju rzepakowego, a otrzymasz wegetariańskie danie pełne aromatów. Proste, smaczne i pełne warzyw!
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 100 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 30 g
- Papryka czerwona - 150 g
- Cukinia - 200 g
- Pieczarki - 250 g
- Bakłażan - 200 g
- Passata pomidorowa - 700 g
- Bulion warzywny - 100 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Cebule kroimy w drobną kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy ją na zloty kolor.
- Do cebuli dodajemy także pokrojoną papryczkę chilli, paprykę czerwoną, cukinię, pieczarki i bakłażana. Składniki podsmażamy przez kilka minut.
- Następnie dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny oraz przyprawy.
- Leczo gotujemy na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości warzyw.
Komentarz dietetyka
Leczo ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk