Leczo wegańskie

Opublikowano: 25.05.2025 r.
Papryka czerwona, pomidor, tofu wzbogacane wapniem i cukinia to kluczowe składniki, dzięki którym powstaje to aromatyczne leczo wegańskie. Pikantne, soczyste kawałki papryki i słodkie pomidory, w połączeniu z delikatnym tofu i chrupiącą cukinią, tworzą smakowite danie pełne kolorów i zapachów. Idealne na zdrowy i sycący obiad!
Składniki dla 10 porcji:
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 480 g
- Pomidor - 850 g
- Papryka zielona - 240 g
- Tofu wzbogacane wapniem - 400 g
- Pieczarki - 250 g
- Cukinia - 600 g
- Koncentrat pomidorowy - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, mielony czosnek, koper
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.
- Tofu pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą.
- Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.
- Dodaj posiekane w plasterki pieczarki i zamieszaj.
- Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj
- Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny