Leczo warzywne
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Cukinia, czerwona i żółta papryka, pomidory w puszce, przecier pomidorowy, czosnek i cebula tworzą bazę tego pysznego lecza warzywnego. To świetne, kolorowe danie pełne smaku i wartości odżywczych. Podsmażone na oleju rzepakowym warzywa duszą się razem, uwalniając aromaty i tworząc klasyczne, sycące leczo, które zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 450 g (1 i 1/2 cukinii)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka pomidorów krojonych bez skórki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 240 g (1 szklanka)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki czosnku)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Cukinię opłucz, osusz, odetnij końce i całość przetnij na pół. Po wydrążeniu nasion pokrój cukinię w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Obie papryki opłucz i osusz. Wytnij z nich gniazdo nasienne i ogonek. Paprykę pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i podsmażają ją ok. 3-4 min, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj paprykę i całość smaż ok. 10 min. Po tym czasie dodaj cukinię. Wymieszaj i smaż ok. 5 min.
- Do garnka dodaj pomidory krojone, przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii oraz sól i pieprz do smaku (według własnego uznania).
- Wymieszaj i całość duś pod przykryciem ok. 10 min (do miękkości warzyw).