Leczo Thermomix
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Papryka czerwona, żółta, zielona, cukinia, pomidory w puszce i pyszna kiełbasa podwawelska – z tych składników przygotujesz sycące leczo w Thermomixie. To danie idealne na obiad, które zrobisz szybko i bez wysiłku w jednym urządzeniu. Aromatyczna mieszanka warzyw z dodatkiem soczystej kiełbasy zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Papryka czerwona - 240 g
- Papryka żółta - 200 g
- Papryka zielona - 120 g
- Cukinia - 300 g
- Kiełbasa podwawelska - 250 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Pomidor - 180 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, aż ładnie się zarumieni.
- Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Cukinię umyj i pokrój na kawałki.
- Cebulę obierz, pokrój w kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj oliwę i łyżeczkę soli. Całość rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
- Zgarnij kopystką na dno naczynia i duś przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.
- Włóż paprykę i cukinię do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 6 sekund / obroty 4. Zgarnij kopystką na dno naczynia.
- Dodaj kiełbasę, dużą szczyptę ostrej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki. Możesz doprawić również szczyptą kolendry, czosnkiem, oregano, bazylią, cukrem i czarnym pieprzem.
- Całość gotuj 10 minut / 120 stopni / obroty "łyżeczka".
- Pomidora obierz i pokrój w kostkę. Razem z pomidorami z puszki wlej do naczynia Thermomixa.
- Gotuj 10 minut / 100 stopni / obroty "wsteczne". Dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Dania takie jak leczo to świetny sposób na wzbogacenie diety w warzywa.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk