Leczo na zimę
Opublikowano: 30.05.2022 r.
Papryki w trzech kolorach, soczyste pomidory, cebula i cukinia – to podstawa doskonałego lecza na zimę. Wszystkie te składniki łączą się, tworząc pyszne danie, które zachwyci Cię swoim bogatym smakiem i aromatem. Dodatek oleju rzepakowego delikatnie podbija smak, tworząc idealną kompozycję na chłodne dni.
Składniki dla 11 porcji:
- Papryka czerwona - 1000 g
- Papryka zielona - 300 g
- Papryka żółta - 700 g
- Cebula - 1000 g
- Cukinia - 1000 g
- Pomidor - 1500 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 11
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, słoiki, pokrywka do patelni, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Papryki umyj. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Pomidory pokrój w średnią kostkę, a cukinię w półplasterki.
- Na duże patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim cebulę.
- Następnie dodaj paprykę i pomidory.
- Gdy upłynie 5-10 minut dodaj cukinię. Przykryj patelnie pokrywką, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Całość duś przez 10 minut.
- Małe słoiki dokładnie umyj, wyparz i osusz.
- Do 3/4 wysokości wlej gorące leczo. Na wierzch wlej po łyżce oleju i dokładnie zakręć.
- W szerokim garnku ułóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki z leczo. Wlej wodę do połowy wysokości. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut.
- Tak zapasteryzowane słoiki przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać minimum 400 g warzyw.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk