Leczo bez mięsa
Opublikowano: 14.10.2021 r.
Pomidor, papryka czerwona, papryka zielona i cebula to kluczowe składniki tego pysznego leczo bez mięsa. Zestawione z pieczarkami i delikatnie podsmażone na oleju rzepakowym, tworzą harmonijną, warzywną symfonię smaków. Połączenie słodkich papryk, soczystych pomidorów i aromatycznej cebuli sprawia, że danie jest wyjątkowo sycące i pełne witamin.
Składniki dla 10 porcji:
- Pomidor - 2000 g (7 dużych sztuk)
- Papryka czerwona - 800 g (4 duże sztuki)
- Papryka zielona - 800 g (4 duże sztuki)
- Cebula - 500 g (5 dużych sztuk)
- Pieczarki - 300 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij.
- Pokrój pieczarki w połówki i podsmaż, aż stracą nieco wody.
- Pomidory natnij z góry nożem i sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę i pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, wlej 0,5 litra wody, duś 20 minut.
- W między czasie paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój paski. Umieść w garnku i duś 10 minut, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i posiekaną natką pietruszki.
- Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Leczo warzywne to pełne błonnika pokarmowego danie. Zawiera także dużo naturalnych antyoksydantów. Warzywny gulasz jest syty i lekki zarazem, świetnie sprawdza się w diecie osób chorych na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny