Łazanki z pieczarkami

Opublikowano: 21.06.2025 r.
Łazanki z pieczarkami to prosty i smaczny przepis, w którym główne role grają pieczarki, włoska kapusta i cebula. Dodaj do tego bezjajeczne łazanki i olej rzepakowy, a otrzymasz aromatyczne danie, które na pewno zadowoli smakosza. Smakowita mieszanka, która rozgrzeje w chłodniejsze dni!
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron bezjajeczny - 120 g (łazanki)
- Kapusta włoska - 200 g
- Cebula - 210 g
- Pieczarki - 150 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj, cebulę i pieczarki pokrój w półplasterki.
- W garnku na oleju podsmaż cebulę z pieczarkami.
- Dodaj kapustę, 0,5 szklanki wody, liść laurowy, 2 ziela angielskie, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli. Gotuj około 20-30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
- W międzyczasie ugotuj makaron łazanki w osolonej wodzie.
- Makaron po ugotowaniu odcedź i wymieszaj z kapustę.
Komentarz dietetyka
Łazanki z pieczarkami podawaj dodatkowo ze źródłem białka, np. mięsem, nasionami roślin strączkowych itp.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny