Łazanki z młodej kapusty
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Kapusta biała, szynka wiejska, oliwa z oliwek, marchewka, makaron z semoliny… Łazanki z młodej kapusty to domowy klasyk, który zaskoczy Cię swoim smakiem i prostotą wykonania. Soczysta kapusta w połączeniu z chrupiącą szynką i delikatnym makaronem, a wszystko to podsmażone na aromatycznej oliwie – po prostu pycha!
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 600 g
- Szynka wiejska - 140 g (7 plasterków)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Makaron z semoliny - 500 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka
Przepis krok po kroku
- W osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente i odstaw do osobnego naczynia.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.
- Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do zawartości patelni, przypraw kminkiem. Całość smaż przez 10 minut. Po tym czasie dodaj startą na tarce marchew i wymieszaj. Całość smaż przez 15 minut.
- Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wymieszaj je z makaronem.
- Dopraw solą, pieprzem i koperkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak warto zamienić wędlinę na nieprzetworzone mięso, jeśli chce się korzystać z przepisu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny