Łazanki z kapustą i mięsem

Opublikowano: 18.10.2021 r.
Makaron łazanki, soczyste mięso mielone wieprzowe i aromatyczna kapusta kiszona - to główne składniki łazanek z kapustą i mięsem. Do tego dodajemy podsmażoną cebulę i podsmażone na maśle klarowanym składniki, które nadają daniu wyjątkowy smak i aromat.
Składniki dla 8 porcji:
- Makaron łazanki - 500 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Kapusta kiszona - 400 g
- Masło klarowane - 50 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Na początek obierz cebulę i posiekaj w drobna kostkę. Podgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Do cebuli dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką i usmaż. Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj na patelnie, wlej wody i duś 20 minut.
- W garnku umieść makaron, wsyp łyżkę soli i wlej wodę, gotuj makaron ok 8-9 minut. Po tym czasie odcedź makaron, dodaj śmietanę i wymieszaj z kapustą i mięsem.
- Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z makaronem.
Komentarz dietetyka
Łazanki z kapustą i mięsem to danie zawierające pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego. Zawiera także bardzo dużo błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny