Łazanki z kapustą i kiełbasą
Opublikowano: 08.12.2021 r.
Makaron łazanki, domowa kiełbasa, wędzony boczek i kiszona kapusta to najważniejsze składniki przepisu na łazanki z kapustą i kiełbasą. Do tego dorzucamy cebulę i trochę oleju rzepakowego do smażenia. Te proste, ale pyszne składniki łączą się w domowe danie, które smakuje jak z babcinej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron łazanki - 500 g
- Kiełbasa domowa - 250 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Kapusta kiszona - 400 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, durszlak, miska
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cebulę i boczek pokój w kostkę, a kiełbasę w plastry.
- W rozgrzanym garnku wytop boczek, a następnie dodaj cebulę i kiełbasę. Smaż dalej. Jeśli będzie potrzeba, dodaj olej.
- Makaron i kapustę dodaj do garnka z mięsem. Dopraw i dokładnie wymieszaj.
- Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
Komentarz dietetyka
Łazanki zawierają w sobie wartościowe składniki, ale jeśli chcemy wykonać "chudszą" wersje łazanek warto, zamiast kiełbasy użyć łopatki wieprzowej.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk