Łazanki z kapustą i grzybami
Opublikowano: 26.08.2021 r.
Makaron, kiszona kapusta i suszone grzyby to trio, które sprawia, że łazanki z kapustą i grzybami są daniem nie do przebicia. Do tego dochodzi cebula i kilka łyżek oliwy z oliwek, które perfekcyjnie podbijają smak. To połączenie tradycyjnych składników tworzy aromatyczne i sycące danie, idealne na chłodniejsze dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron bezjajeczny - 300 g
- Kapusta kiszona - 500 g (1 opakowanie)
- Suszone grzyby - 300 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, durszlak
Przepis krok po kroku
- Kapustę pokrój odrobinę i przełóż do dużego garnka. Całość zalej wodą i dodaj liść laurowy, a także ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.
- Grzyby zalej wodą i odstaw na 30 minut.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku aż do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj suszone grzyby i odrobinę wody z ich moczenia. Całość podsmaż przez 3 minuty. Do zawartości patelni dodaj kapustę. Dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.
- Gotowy makaron odcedź i połącz z zawartością patelni. Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To danie nie będzie odpowiednie dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny