Łazanki z kapustą
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Makaron z semoliny, biała kapusta i pieczarki tworzą super smakowitą bazę tego przepisu na łazanki z kapustą. Do tego dołączają cebula i marchewka dla dodatkowej głębi smaku. To wyjątkowo proste danie, które łączy w sobie pyszne, łatwo dostępne składniki, dając efekt, który zadowoli każdego miłośnika kuchni domowej.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron z semoliny - 500 g (1 opakowanie)
- Kapusta biała - 600 g
- Pieczarki - 200 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. Odcedź i odstaw do osobnego naczynia.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Następnie dorzuć do niej poszatkowaną drobno kapustę i dorzuć odrobinę kminku. Do warzyw dodaj obraną i startą na grubych oczkach marchew i smaż całość przez 10 minut.
- Pieczarki obierz i pokrój w kostkę dodaj całość do warzyw i smaż kolejne 10 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie połącz je z ugotowanym makaronem i dopraw wszystko solą, pieprzem i koperkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowy przepis na wegański obiad.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny